Dialog

En dialog er en samtaleform og ”...et konkret redskap til å utfordre gamle tankemønstre, belyse ulike perspektiver og stimulere til genuin nyskaping.”

Grønne Drammen ønsker å bruke Dialog som metode for å undersøke hvordan Drammen kan oppnå en smartere, grønnere og mer inkluderende byutvikling. Alle er velkommen.

Hannevig/Parker

SMARTERE, GRØNNERE, MER INKLUDERENDE

Dialog er en kommunikasjonsform som gir økt innsikt og kan redefinere våre forhåndsbestemte antagelser. Viktige elementer er gjensidig velvilje, åpenhet og nysgjerrighet. Ferdigheter vi øver på i dialogen er å lytte, møte med respekt, utsette vurderinger og uttrykke/utforske antagelser.

Hensikten med en dialog er å skape dypere forståelse for seg selv og andre. Ved hjelp av noen spilleregler og ferdigheter, avdekker vi det som rører seg i deg og i gruppen; opplevelser, erfaringer, meninger og det som måtte komme, og møter det med åpenhet og nysgjerrighet. Vi opplever at disse ferdighetene vi blir bevisst på og bruker, under dialogen, preger andre deler av livet vårt. Du kan lese mer om dialog som metode her:

https://www.flux.no/var-filosofi

Som deltaker i en dialog har vi mulighet til skape et rom hvor ordene skal få kommer fritt, og bli møtt. Du er like viktig som meg. Du får tid og du gir tid. På den måten kan vi helt, praktisk sett, komme til innsikt forbi etablerte tankemønstre og antagelser, se ulike perspektiver og utforske ulike måter å skape og uttrykke oss på.

En dialog har en facilitator. Det er en som sørger en fruktbar gruppedynamikk, for at de som deltar er trygge, og at dialogen skjer i forhold til spilleregler og ferdigheter.

Vi vil si at en dialog kan være en døråpner til et savnet fellesskap.

Vi vil jobbe med dialog på flere måter og sammenhenger og utvikler metoden med erfaringen vi får.

Vi starter i høst med dialog på DRAMMEN BIBLIOTEK. Temaene denne høsten handler om hvordan vi kan få til en smartere, grønnere og mer inkluderende byutvikling, eller er det ønskelig? Og hva innebærer det? Hva kan du gjøre, og hva gjør du? Hva savner du? Dialogen kan ta mange veier, og åpner opp for andre og nye perspektiver.

Tirs. 24. oktober: kl 1800-2000. Hva er en SMART byutvikling?

Tirs. 7.november: kl 1800-2000. Hva innebærer det å være GRØNN?

Tirs. 21. november: kl 1800-2000. Hvordan er en INKLUDERENDE by?

Tirs. 5. desember: kl 1100-1300. Hva gjør et sted godt å VÆRE?


Vert/fasilitator

Merete Paulsen, daglig leder for Grønne Drammen

Merete er blant annet lærer og landskapsarkitekt. Hun har to store interesseområder: mennesker og natur, jobber iherdig for en smartere, grønnere og mer inkluderende samfunnsutvikling. Noe av virksomheten hennes har handlet om å føre folk sammen og se hva som skjer da….

Vinteren 2023 tok hun Flux forlag sitt Dialogiske Lederskapsprogram og jobber med dialog i ulike sammenhenger. Hun er opptatt av å kunne skape en trygghet som får fram alle stemmene i et dialogisk rom.

Marianne

Marianne har jobbet bevisst i mange år med selvutvikling og underveis hatt en rekke lærere og veiledere innen feltet. Hun har bakgrunn i yogaundervisning og terapeutisk sang og har i en årrekke jobbet innen omsorg og service. Samtaler med rom for åpenhet, raushet og rom for refleksjon er noe hun brenner for.


I DEBATT/DISKUSJON

antar vi at det finnes ett rett svar

stykker vi opp et tema eller et problem i deler

forsvarer vi våre antakelser som sannheter

er vi opptatt av å overtale, selge, diktere

ser vi på andre som motstandere

kritiserer vi i andres standpunkter

I DIALOG

antar at flere har svaret

søker vi å se sammenheng og helhet i alle delene

utforsker vi og setter spørsmålstegn ved våre antakelser

Ønsker vi å lære gjennom å spørre og avdekke

spiller vi på lag med andre for å oppnå felles forståelse

utforsker vi alles standpunkter






Fra boken Dialog, av Lise Hannevig og Marjorie Parker